Bitcoin bluff?

Nej, bitcoin i sig är inte en bluff. Valutan är i högsta grad verklig! Däremot används namnet ofta av kriminella för olika sorters bedrägerier. Vi på Handlabitcoin.se tror starkt på att upplysning och kunskap hjälper att motverka denna typ av bedrägeriförsök.

Att investera i något ekonomiskt är alltid förknippat med en viss risk. Men att vilseleda någon att gå in med pengar i exempelvis värdepapper, valutor eller företag som saknar värde – eller inte ens existerar – är en brottslig handling och klassas som investeringsbedrägeri.

Om du blir utsatt för ett bedrägeri bör du genast:

  1. Direkt kontakta din bank. Det kan finnas en möjlighet att banken kan stoppa en transaktion som precis har genomförts.
  2. Polisanmäl! Oavsett om du tycker det känns pinsamt att ha blivit lurad är det viktigt att du anmäler brottet till polisen så snabbt som möjligt.
  3. Prata med din omgivning och ta hjälp från dem. Du kan även prata med Brottsofferjouren.
  4. Säg upp all kontakt med personerna som lurat dig. Svara inte i telefon när de ringer och svara inte heller på några mejl. Om du blir kontaktad av någon du inte känner som påstår sig kunna få tillbaka dina pengar åt dig är detta också en del av bluffen. Lämna absolut inte ut några uppgifter till en sådan person.

Källa: Polisens hemsida om investeringsbedrägerier

Kända bedrägerier just nu:

Typ av bedrägeri:Läs mer här:
Telefonsamtal från BinanceBedragare från Binance?
Telefonsamtal från BitstampBedragare från Binance?
Vi fyller på listan allteftersom vi får nys om nya bedrägerier.

Vanliga tecken på ett bitcoin-bedrägeri

Att köpa bitcoin är egentligen inte så krångligt, det finns idag en mängd legitima handelsplatser där du med några knapptryckningar kan investera en vald summa. Ändå fylls rapporteringen i medierna ofta av historier där ”vanliga” människor blivit lurade av bedrägerier inom krypto – och just då bitcoin i synnerhet. Varför det?

Kryptovalutor är ett tekniskt avancerat ämne som många svenskar inte är speciellt insatta i. Bitcoin är den överlägset mest kända av den här nya typen av valutor. Detta, i kombination med att många faktiskt har blivit rika på riktigt av sina investeringar, gör den till det perfekta verktyget för kriminella som vill lura andra människor.

Här är ett klassiskt tillvägagångssätt att se upp med:

Fejkade annonser med kändisar

Bedrägeriet börjar ofta med fejkade annonser på Facebook och andra sociala medier där kändisar olovligen används ihop med påhittade citat. Några av de vanligaste kändisarna som använts är:

Alex Schulman
Camilla Läckberg
Felix Herngren
Filip Hammar
Leif GW Persson
Peter Forsberg
Per Gessle

Och gärna i kombination med ett framträdande hos den välkända pratshow-värden Fredrik Skavlan. Ofta används också loggor av kända dagstidningar, exempelvis Expressen och Dagens Nyheter.

”Filip Hammars hemliga knep avslöjat: så blev han miljonär på bitcoin” &”Alex Schulmans senaste investering förbluffar experterna”.

Exempel på några av citaten som används

Annonserna är designade för att locka läsaren att klicka vidare, gärna utan att reflektera över vanligt förekommande stavfel och dålig meningsuppbyggnad. Tar man sig tiden att verkligen läsa igenom texten i annonserna är det ganska uppenbart att ett seriöst företag inte kan vara avsändare.

(Många av dessa bedrägerier har varit kopplade till Bitcoin Code, vilket vi skriver mer ingående om här.)

Aggressiv telefonövertalning

Klickar du dig vidare från en sådan här annons möts du av en hemsida med mängder av berättelser hur ”vanliga” människor investerat en mindre summa pengar och blivit väldigt rika på detta. Även här brukar språkbruket avslöja att bolaget bakom inte är professionellt.

Googla alltid företagsnamnet som säger sig stå bakom produkten de vill att du ska investera i. Har andra blivit lurade av dem brukar det varnas på Internet.

Argumenten på hemsidan är av sådan art att du ska känna dig korkad om du inte hoppar på och investerar. Typ att ett nytt trick har upptäckts och nu gäller det att du är med och utnyttjar det innan möjligheten att bli rik på bitcoin försvinner! Du behöver bara lämna dina kontaktuppgifter så lovar företaget att berätta allt du behöver veta för att komma igång.

Och det är när du gjort det som försöken att få dina sparpengar verkligen tar fart. Har du lämnat ut ditt telefonnummer kommer telefonen att börja ringa oavbrutet. Många offer vittnar om att de till slut blivit så uttröttade av allt tjatande att de fört över pengar bara för att få stopp på det.

Signera aldrig något med Bank-ID

En bank som ringer upp dig kräver aldrig någonsin att du ska signera ett lån eller en överföring av pengar under tiden de väntar i luren. Samma regel gäller här: inga seriösa företag kommer kräva detta av dig.

För att komma igång och ”tjäna pengar” på bitcoin krävs givetvis att du gör en initial investering. Denna vill bedragarna ska vara så hög som möjligt – eftersom de så snart du satt in pengarna kommer ta dem och dra.

Vissa kriminella utnyttjar även signering med Bank-ID till att komma åt hela ditt konto och tömma det på alla besparingar. Du tror att du för över 1 000 kr men i själva verket ger du bedragaren tillgång till din internetbank.

Kom ihåg: Signera aldrig något med Bank-ID när du blir uppringd av ett företag.

Installera aldrig främmande programvara

Väldigt vanligt förekommande är också att du behöver ladda ned någon form av programvara till din dator eller telefon för att kunna komma igång. Detta är en generell regel: vill någon från ett företag installera ett program på din dator ska du vara extremt misstänksam. Gå inte med på detta (såvida det inte är en jobbdatorn och det är företaget du jobbar på som behöver åtkomst).

Den här programvaran bedragarna vill att du ska installera är full med spyware och andra hemskheter. Kan de inte fjärrstyra din dator kan du vara säker på att programmet i alla fall sparar alla dina lösenord och inloggningar. Den här informationen skickas sen vidare och används för att kunna lura dig på pengar.

Investera i bitcoin på rätt sätt

Styckena ovan var några exempel på hur bitcoin-bedragare jobbar. Det finns givetvis många fler metoder och det viktigaste för att inte bli lurad är att använda sunt förnuft. Här har du några punkter att beakta innan du väljer att investera:

  • Köp bitcoin från etablerade handelsplatser.
  • En kändis som blivit rik på bitcoin kommer aldrig avslöja något hemligt trick för dig. Speciellt inte via ett obskyrt företag ingen tidigare hört talas om…
  • Ett företag som ringer dig kan aldrig garantera någon avkastning. Påstår ”säljaren” det – lägg på luren. Gäller alla typer av investeringar, inte bara bitcoin eller kryptovalutor.
  • Kunskap är makt. Genom att vara påläst ökar du dina chanser till en positiv avkastning. Men tänk på att det aldrig finns några garantier!