Kategorier
Artiklar

Bedragare från Binance?

Det har kommit alltfler rapporter de senaste månaderna om samtal som säger sig komma från kryptobörsen Binance. En man förklarar på engelska att han ringer för att du har tillgångar i bitcoin eller annan kryptovaluta hos Binance. Nu vill han hjälpa dig att få över dem till ditt bankkonto.

*OBS* Detta är ett bedrägeriförsök. Lägg på luren och svara inte om det ringer igen!

Vi har tidigare skrivit en del om bitcoin-bedrägerier och hur du ska agera om du blir drabbad. Numret som användes när vi blev uppringda var 0725866716 – men bedragare är kända för att använda sig av olika nummerserier.

Vad vill bedragaren?

Själva bedrägeriet går ut på att få kontroll över ditt bankkonto. Detta är ett väldigt typiskt tillvägagångssätt som används av bedragare inom många olika nischer. Personen, som ofta presenterar sig som John, påstår att Binance köpt ett företag du tidigare investerat i. Nu äger de dina kunduppgifter och du har tillgångar i bitcoin som kommer förfalla snart. På så sätt kan han även förklara hur han kommit över ditt nummer.

(Vilket givetvis inte stämmer, ditt nummer finns tillgängligt på nätet och du behöver inte oroa dig för att ha fått något konto hackat.)

Har du inte slängt på luren vid det här laget kommer ”John” att försöka övertala dig att logga in på ditt konto hos Binance – så att han kan ”hjälpa” dig att föra över pengar till din vanliga bank. Detta kräver självklart att du identifierar dig med Bank-ID.

*OBS* Inget seriöst företag ber dig någonsin att signera något med Bank-ID när de ringt upp dig. Gör ALDRIG det.

Är Binance en bluff?

Nej, Binance är ett legitimt företag, om än ett relativt ungt sådant. Verksamheten startade 2017 i Hong-Kong (nu flyttat till Malta) och verksamheten går ut på att erbjuda handel med kryptovalutor över hela världen.

Binance är idag en av världens största kryptobörser, alltså en plattform för att köpa och sälja olika typer av kryptovaluta. De erbjuder självklart de vanligaste valutorna, som exempelvis bitcoin, ethereum och lite coin, samt en mängd mindre alt coins.

Vi har inte skrivit någon officiell recension av Binance. Det är en börs som fungerar helt OK i vårt tycke. Är du nybörjare inom krypto förespråkar vi Coinbase som handelsplats.

Även Bitstamp utnyttjas

Det är inte bara Binance som används av bedragarna. Enligt användarna av appen 180.se (en app för att screena bort telefonförsäljare och bedragare) har även valutabörsen Bitstamp utnyttjats i bedrägerier från samma telefonnummer och med samma tillvägagångssätt.

Bitsamp är en legitim valutabörs för krypto och har således ingen riktig koppling med bedragarna annat än att de också får sitt namn utnyttjat.

Binance och Bitstamp är två exempel vi vet om just nu. De används för att de är kända bolag, bedragarna hoppas att det ska ringa en klocka hos dig om att du kanske hört om dem på nyheterna förut. Och därmed lättare tro på bedragaren. Det finns garanterat andra bolag som utnyttjas på samma sätt.

Har du råkat ut för något liknande? Hör gärna av dig till oss och berätta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *