Kategorier
Artiklar

BITCOIN ETF

Onsdag den 10 januari 2024 godkände SEC, amerikanska motsvarigheten till finansinspektionen att en amerikansk ETF kopplad till Bitcoin är laglig att börja handlas med. För oss i Europa är det ingen nyhet. Vi har sedan tidigare flertalet ETF för olika kryptovalutor att välja på.

Vad är då en ETF?

En ETF är en börshandlad fond kopplad till en råvara eller ett index. Vi kan använda guld som ett exempel. Tror jag att guldet kommer att öka i värde så har jag att välja på att köpa fysiskt guld med allt vad det innebär kring säkerhet och hantering av ädelmetallen. Eller så köper jag för valfritt belopp en del av en ETF kopplad mot guld hos min nätmäklare. Nackdelen är att jag måste lita på det företaget som ställt ut ETFen. Håller de vad de lovar och köper nog mycket av den underliggande säkerheten? Jag är också låst till att köpa och sälja när börsen håller öppet.

Varför är en ETF för Bitcoin viktig?

Vi på handla Bitcoin rekommenderar alla att köpa Bitcoin direkt på blockkedjan och förvara dessa säkert utan att behöva lita på någon annan.

Men inbland går inte det. Vi har pensionspengar, vi vill handla i ett ISK för att slippa beskattning, vi är nyfikna på Bitcoin men inte tillräckligt för att öppna konton, lära oss ordföljder och hålla koll på våra egna plånböcker. Då är en ETF ett bra verktyg för att ta en position i Bitcoin.

Tittar vi på hur guldet har utvecklats sedan den första ETF lanserades för guld 2004 så steg priset varje år i 9 års tid. Inflödet av kapital ökade stadigt i de börshandlade produkterna kring guld under dessa år. Många (framförallt amerikaner) tror att när nu även USA har tillgång till en ETF så kommer Bitcoinpriset att skjuta till månenen direkt. Vi är lite skeptiska till det men är övertygande att det är väldigt positivt på lite längre sikt.

Är Bitcoin ETF säkert?

Det finns många historier om ETF som inte har hållit vad de lovat. Bakom den amreikanska ETF ligger jätten Blackrock och de använder Coinbase som cold storage för faktiska Bitcoin. Bra avsändare är det men som vanligt är det upp till var och en att bedöma om det är något som går att lita på. Och för guds skull, gå inte all in.

Av Satstacker

Började köpa på mig Bitcoin och andra kryptovalutor i början av 2019. Blev väldigt nyfiken och har läst de mest kända böckerna, följer de flesta på Twitter och lyssnar dagligen på poddar om Bitcoin. Äger endast Bitcoin idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *