Kategorier
Artiklar

Norska Seetee köper 1 170 bitcoin

Investeringar inom kryptovaluta (och bitcoin i synnerhet) fortsätter att vara populära hos högprofilerade tech- och riskkapitalbolag. Det var inte länge sedan Elon Musk och hans Tesla gick ut med nyheten att Tesla köpt bitcoin för hela 1,5 miljarder dollar. Nu i veckan meddelade den norska jättekoncernen Aker att man utökar sin redan rätt omfattande verksamhet och går in i den nya tidens ekonomi.

Aker startar dotterbolaget Seetee

I Sverige kanske inte så många människor hört talas om Aker. I vårt västra grannland däremot är holdingbolaget välkänt. Grundaren Kjell Inge Røkke är lite av en bad boy i norsk press (det ryktas om att han är en av miljardärerna som inspirerat den hyllade TV-serien Exit) och han är en av Norges rikaste människor. Aker har traditionellt sysslat med marina branscher och äger bolag inom både fiskerinäringen och olja. För investeringen i bitcoin har de startat dotterbolaget Seetee.

Seetee ska inrikta sig på investeringar i bitcoins ekosystem. Initialt har bolaget köpt 1 170 bitcoin, till ett värde av 500 miljoner svenska kronor. Intentionen är att förvara bolagskassan i tillgången och strategin är att den ska behållas.

”Det nya bolaget har en kapitalisering om 500 miljoner norska kronor, ett belopp som vi strävar efter att öka betydligt med tiden när vi får erfarenhet och identifierar spännande möjligheter.”

Skriver Seetee i ett brev till aktieägarna

Seetee i samarbete med Blockstream

Bolaget uppger även att de kommer samarbeta med det kanadensiska företaget Blockstream för mining av bitcoin. Tanken är, enligt de båda bolagen, att samarbetet ska kunna utvecklas ytterligare framöver.

Blockstreams VD Adam Back uttalar sig om samarbetet och tror att Akers intåg i kryptovärlden kommer påverka hela industrin positivt.

Seetee tittar även på andra samarbeten och projekt inom bitcoinbranschen. Vilka dessa är har företaget dock ännu inte gått ut med offentligt.

Seetees fyra huvudområden

Enligt ett 23 sidor långt brev som skickades ut till aktieägarna i samband med att Seetee offentliggjordes kan verksamheten sammanfattas inom fyra huvudområden eller faser:

  1. Investera i och äga bitcoin.
  2. Bli en del av ett bredare blockchain-community och etablera partnerskap med ledande aktörer.
  3. Starta Bitcoin-verifieringsverksamhet.
  4. Bygga och investera i innovationsprojekt och företag i Bitcoin- och blockchain-ekosystemet.

För att lyckas med detta kommer bolaget att nyttja Akers befintliga strukturer inom bland annat fintech och traditionell industriverksamhet.

Bitcoin en trend bland techbolagen?

Kjell Inge Røkke lyfter i sitt brev till aktieägarna fram att bolag, som av många anses ligga i framkant inom tech, på senare tid gjort stora investeringar i Bitcoin. Han nämner bland andra just Tesla och Square som exempel på detta. Han understryker att investeringen är långsiktig och avslutar med:

”We are not just go­ing to wait for the fu­ture – we want to join in build­ing it as well!”

Kjell Inge Røkke

Seetee är som sagt inte det enda bolaget som nyligen gått in hårt i kryptovalutor. Under söndagen släpptes ett pressmeddelande från kinesiska apptillverkaren Meitu – med över 300 miljoner månatliga användare totalt i deras fotoappar – där de gick ut med nyheten att de investerat drygt 153 miljoner kronor i bitcoin. Utöver detta har man även gått in med 187,5 miljoner svenska kronor i ethereum, världens näst största kryptovaluta.

Det finns otaliga exempel de senaste månaderna på liknande nyheter. Klarnas samarbete med Safello är väl det största som hänt inom området i Sverige. Vi blir inte förvånade om det inom en snar framtid släpps nyheter om större investeringar i bitcoin även på den svenska marknaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *