Kategorier
Artiklar

Tesla köpte bitcoin för 1,5 miljarder dollar

Elon Musk tror på bitcoin. Den excentriske miljardären – och tillika Teslas grundare – har länge propagerat för kryptovalutan på sitt Twitter-konto. Följare har de senaste veckorna uppmärksammat hur han bland annat lagt till #bitcoin i sin profil. Nu visar det sig också i en inlaga som inkommit till den amerikanska finansinspektionen SEC att bolaget investerat en och en halv miljard (!) dollar i Bitcoin.

Kursrusning efter beskedet

Kursen rusade när nyheten läckte ut på måndagen. Flera handelsplatser satte nya rekord i antalet besökare när folk strömmade in för att köpa på sig bitcoin. Inte bara på grund av Teslas, för kryptovalutor, massiva investering. Något annat i dokumenten till SEC fångade investerarnas uppmärksamhet:

”Vi räknar med att kunna börja ta emot betalning i bitcoin för våra produkter inom en snar framtid”, skriver Tesla.

Flera bedömare anser att detta kan öka legitimiteten för en valuta som länge förknippats med betalningar för sådant som inte alltid är helt rumsrent. Ryktet om att krypto används primärt till olagliga verksamheter av folk som vill vara anonyma är vida spritt. Detta, i kombination med flera uppmärksammade bedrägerier där kändisar använts för att lura människor, kan ha hållit ned kursen historiskt.

Elon Musks och flera andra kända entreprenörers vurmande för bitcoin kan vara en av förklaringarna till att priset nu rusar uppåt. Att en av världens mest kända biltillverkare planerar att kunna ta betalt i valutan kan vara en annan.

Öppnar upp marknaden

Det här skulle i så fall innebära att Tesla blir den första stora spelaren på fordonsmarknaden att acceptera bitcoin som betalning – och marknadsanalytiker spekulerar i att flera kommer följa efter.

Idag finns det flertalet verksamheter som redan låter dig betala med bitcoin. Några större företag du kan handla av här i Sverige är till exempel Webhallen (ledande e-handelsbolag) och Steam (digital plattform för distribution av spel). Om utbudet av butiker ökar är teorin att intresset för att betala med bitcoin kommer följa efter. Nu har Tesla öppnat den dörren och det ska bli spännande att se vilka bolag som tar rygg.

Framtiden för bitcoin?

Tidigare har bitcoin ofta jämförts med digitalt guld. Något att investera i och hoppas att den går upp i värde över tid. Vilket ju visat sig vara ett korrekt antagande historiskt.

Det är fortfarande förhållandevis kringligt att faktiskt betala med bitcoin. Avgifter vid växlingen är snarare regel än undantag. Nya lösningar utvecklas dock hela tiden i en rasande takt och vi tror att det kommer bli allt vanligare med handlare som erbjuder detta betalningsmedel som ett alternativ i kassan. I takt med att större företag som Paypal integrerar krypto och nya betalkort med bitcoin utvecklas är det enligt oss bara en tidsfråga innan detta blir mainstream.

Har du frågor eller egna tankar kring detta? Tveka inte att kontakta oss, vi välkomnar alltid input från våra läsare.

Ett svar på ”Tesla köpte bitcoin för 1,5 miljarder dollar”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *