Kategorier
Artiklar

Polisen varnar för ökning av kryptobrott

I takt med att bitcoin och andra kryptovalutor ökar i popularitet blir de också mål för bedrägerier och annan typ av kriminalitet. Nyligen rånades ett par i Stockholmsområdet i sitt hem av beväpnade personer som trängde sig in och tvingade paret att föra över stora mängder kryptovaluta. Fördelen med bitcoin är att transaktioner går att spåra och polisen arbetar nu med att föra tillbaka pengarna.

Här kan du läsa mer om det aktuella fallet (obs betalvägg): https://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/Gajal6/bevapnad-bitcoin-liga-trangde-sig-in-hos-par–kom-over-miljonbelopp

Bedrägerier med bitcoin oroar polisen

Än så länge är fysiska rån som det ovan lyckligtvis rätt ovanligt förekommande. Istället är det de många bitcoin-bluffarna, främst på nätet, som oroar polisen.

– Vi kommer få se fler brott kring virtuella valutor, säger Lotta Mauritzon vid polisens nationella bedrägericenter.

Då priset på bitcoin rusat kraftigt i början av året ökar rapporteringen i media. Fler människor får upp ögonen för krypto – och tror att det är ett enkelt sätt att bli rik snabbt. Detta utnyttjar de kriminella effektivt, både genom att ringa hem till folk och genom annonser på exempelvis Facebook med fejkade framgångssagor. Ofta frontade av en kändis, som i sin tur utnyttjas utan dennes vetskap.

Vi har skrivit lite mer ingående om olika bitcoin-bluffar på denna sida. Läs gärna där och hjälp oss sprida informationen vidare.

Kunskap hjälper mot bluffarna

Polisen säger att de senaste åren ligger siffran på antalet anmälda bedrägerier relaterade till kryptovalutor på ca 1 600 per år. Med den senaste tidens rusning befarar man att den siffran kommer att öka för 2021. I de flesta fallen går bedrägeriet ut på att offret på något sätt ska investera i bitcoin och dramatiskt öka sin avkastning på kort tid.

Bedragarna kan vara väldigt påflugna och ringer ofta upp sina offer på telefon. Här hetsas de vanligtvis till att överföra pengar direkt till ett konto som de kriminella kontrollerar.Vanligt är också att man på olika sätt försöker kapa offrets Bank-ID för att kunna tömma hela kontot.

Tänk på att seriösa företag aldrig ringer upp dig och försöker få ut uppgifter om dig! Bästa du kan göra om du får ett sådant samtal är att bara lägga på luren.

För den som är intresserad och vill investera i bitcoin på riktigt har polisen ett konkret råd för att undvika bedrägerier:

– Man ska sätta sig in i det och förstå hur det fungerar, innan man gör en investering, säger Lotta Mauritzon.

Vilket är syftet med sajten du är inne på nu. Vi vill hjälpa till att sprida kunskap kring bitcoin så att du som besökare kan ta ett välgrundat beslut kring eventuella investeringar. Förhoppningsvis hittar du relevant information här och lär dig mer om det som vi tror är framtidens ekonomiska modell. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor om bitcoin eller krypto i allmänhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *