Kategorier
Artiklar

Deklarera Bitcoin

Att deklarera kryptovalutor är inte svårare än att deklarera försäljning av aktier. Men det finns några saker som är bra att tänka på redan när du köper – – även om deklaration sker först vid en försäljning.

Oavsett vilken handelsplats du väljer att köpa kryptovalutor på så är det viktigt att spara informationen om när du köpte, för hur mycket och vilken kurs kryptovalutan stog i vid det aktuella tillfället.

Vill du köpa en annan kryptovaluta för till exempel räknas det som en försäljning och eventuell vinst ska skattas för. Detta sker på samma sätt som om du köper och säljer aktier som inte ligger i ett ISK eller kapitalförsäkringskonto. Vill du spekulera kortsiktigt i kryptovalutor rekommenderar vi att överväga de olika certifikaten som finns hos de traditionella aktiemäklarna för att undvika att deklarera dina vinster eller förluster.

Har du sålt kryptovalutor ska dessa deklareras med hjälp av skatteverkets K4 blanket. En guide hur du räknar ut omkostnadsbelopp finns på skatteverket

Avyttring av bitcoin ska därför beskattas enligt bestämmelserna om andra tillgångar i 52 kap. inkomstskattelagen (1999:1229), IL.

https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/373946.html?date=2018-12-17

Köpa saker för Bitcoin

Samma regler gäller om du köper något för kryptovaluta. Köper du en kopp kaffe för Bitcoin kräver skatteverket att du då deklarerar alla dina inköp av krypto och räknar fram ditt genomsnittspris för dessa. Detta ska du räkna av mot den aktuella kursen som kryptovalutan står i vid köpet av en kaffe. Eventuell vinst eller förlust sak sedan deklareras till skatteverket.

Vi har varit i kontakt med skatteverket och frågat om det finns något gränsbelopp för använding av kryptovalutor. Tyvärr så finns det inte och det är inget som pekar på att det kommer att förändras i närtid.

Vänta med att använda dina Bitcoin

Så slutsatsen är tyvärr att använd inte kryptovalutor vid mindre inköp, vill du spekulera på kort sikt använd ISK. Annars köp regelbundet (spara informationen), flytta till en plånbok som du kontrollerar och vänta in att myndigheterna kommer i kapp. Eller som det sägs i Bitcoin kretsar – HODL

Av Satstacker

Började köpa på mig Bitcoin och andra kryptovalutor i början av 2019. Blev väldigt nyfiken och har läst de mest kända böckerna, följer de flesta på Twitter och lyssnar dagligen på poddar om Bitcoin. Äger endast Bitcoin idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *