Kategorier
Kom igång med Bitcoin

Vad är Bitcoin? En stor guide om Bitcoin på svenska

2009 skapade Satoshi Nakamoto Bitcoin. 

Inom kryptokretsar jämförs detta med att bibeln skrevs då. En person eller en liten grupp av programmerare skrev då ett styrdokument, ett “White paper”, som kan hittas här https://bitcoin.org/bitcoin.pdf med titeln Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System. Dokumentet är kortfattat och beskriver tekniskt en publik kedja av transaktioner som möjliggör att människor kan skicka pengar till varandra utan att känna till eller lita på varandra. Det kan göras helt utan inblandning av en bank, stat eller annat kreditinstitut.

Så enkel är kryptorevolutionen i sin renaste form. All handel har fram till nu byggt på att vi har behövt lita på någon, antingen motparten eller en tredje part. När vi litar direkt på motparten är affären enkel. Vi betalar för en vara som vi får direkt av säljaren och affären är avslutad. Men så fort vi inte känner att vi kan lita helt på säljaren behöver vi använda en tredje part. Den tekniska utvecklingen gör att vi mer och mer sällan kan lita på motparten – vi vet helt enkelt inte vem vi handlar med. Vi behöver då i mycket större omfattning använda oss av någon som går i god för vår affär. Det är kostsamt och inte anpassat för framtidens ekonomi.

Istället för att våra affärer bygger på att vi litar på varandra kan vi med kryptovalutor lita på att den kryptering som sker vid en affär möter det krav och förväntningar som köpare och säljare har för att genomföra affären. 

Transaktioner med Bitcoin

En transaktion görs direkt mellan två användare. Alla användare har en privat och en publik nyckel till kedjan. Båda nycklarna är en kombination av siffror och bokstäver och brukar kallas för en “Hash”. När en köpare och säljare är överens om en affär så skickar säljaren sin publika nyckel till köparen som signerar överföringen av pengarna med sin privata nyckel. Vid detta tillfälle så signeras affären med en tid- och datumstämpel “timestamp” denna signering skrivs ut till nätverket och omöjliggör att någon kan spendera Bitcoins de inte har i sin ägo. Dina två nycklar är din plånbok, “Wallet”.

Om köparen försöker att köpa något för Bitcoins den inte äger enligt kryptokedjan så kommer det inte att fungera. Din balans är din senaste verifierade transaktion på kedjan. transaktioner blir verifierade av de som kallas för “Bitcoin miners” 

Av Satstacker

Började köpa på mig Bitcoin och andra kryptovalutor i början av 2019. Blev väldigt nyfiken och har läst de mest kända böckerna, följer de flesta på Twitter och lyssnar dagligen på poddar om Bitcoin. Äger endast Bitcoin idag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *